Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Τι κάνουμε εάν το θερμόμετρο υδραργύρου σπάσει;


Όλοι στο σπίτι μας έχουμε ένα κοινό θερμόμετρο υδραργύρου, η χρήση του οποίου απαγορεύθηκε από την 1/11/2011 με οδηγία της Ε.Ε. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε σπάσει ένα τέτοιο θερμόμετρο.

Τι κάναμε όταν έσπασε:
Μαζέψαμε τις ασημένιες "μπιλίτσες" με τα χεράκια μας ή, ακόμα χειρότερα, με την ηλεκτρική σκούπα και τις πετάξαμε στα σκουπίδια ή στη λεκάνη της τουαλέτας κ.λπ.

Ο υδράργυρος είναι το πιο επιβλαβές βαρύ μέταλλο, η κατάποση, ή ακόμα χειρότερα, η εισπνοή του οποίου δύναται να επιφέρει από πρόσκαιρες παρενέργειες (πονοκέφαλο, απώλεια συνείδησης κ.λπ.) έως μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες. Ακόμα, μπορεί να δημιουργήσει χρωματοσωμικές ανωμαλίες που οδηγούν σε μογγολισμό. Οι μπιλίτσες αυτές εξατμίζονται και είναι χειρότερο να τις εισπνεύσεις από το να τις καταπιείς.

Συνεπώς, μόλις δούμε τις γλυκούλες ασημί μπαλίτσες:
1. Ανοίγουμε τα παράθυρα, για να αερίζεται καλά ο χώρος.
2. Απομακρύνουμε παιδί ή ζώο.
3. Φοράμε τα γάντια της κουζίνας.
4. Με ένα κομμάτι χαρτί συγκεντρώνουμε τα σώματα του υδραργύρου, τα οποία λόγω σχήματος και βάρους εκτοξεύονται μακριά. Προς θεού, δε χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκια.
5. Τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες που τις κλείνουμε όσο πιο ερμητικά γίνεται και τα βγάζουμε στο μπαλκόνι.
6. Τα απορρίπτουμε, όχι στα σκουπίδια, αλλά σε σταθμούς συγκέντρωσης τοξικών αποβλήτων. (Οι περισσότεροι δήμοι έχουν τέτοιους πια.)
7. Προμηθευόμαστε από το φαρμακείο ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο.

Το ίδιο ισχύει και για τις οικολογικές λάμπες φωτισμού. Έχουν υδράργυρο!!! Σε μικρότερη ποσότητα ανά λαμπτήρα σε σχέση με το θερμόμετρο, αλλά εάν σκεφτείτε πόσες αριθμητικά χρησιμοποιούμε το χρόνο... Τις λάμπες αυτές, δεν πρέπει να τις πετάμε μόλις καούν, αλλά πρέπει να τις συγκεντρώνουμε και να τις απορρίπτουμε σε ειδικούς για το σκοπό αυτό συλλέκτες.