Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ο τρύγος της σταφίδας


Τρύγος είναι η διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών προκειμένου να καταναλωθούν ως φρούτα ή να υποστούν επεξεργασία για την παραγωγή κρασιού ή σταφίδας.

Σταφίδα ονομάζεται το αποξηραμένο σταφύλι. Διακρίνεται σε δύο είδη,τη μαύρη και την άσπρη (αλλιώς σουλτανίνα ή σουλτανιά). Τρώγεται σκέτη ή προστίθεται συνήθως σε κέικ και διάφορα γλυκά.



Η κύρια διεργασία παραγωγής έχει να κάνει με την ξήρανση του καρπού,κυρίως της μαύρης σταφίδας,στον ήλιο για μερικές ημέρες (περίπου 10).




Η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας είναι η κορινθιακή,η οποία παράγεται κατά 80% στην Ελλάδα. Κλινικές μελέτες σε εθελοντές,αποδεικνύουν ότι από την ένταξη της μαύρης σταφίδας στην καθημερινή διατροφή:
- Υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση.
- Δημιουργείται "ασπίδα" ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Μειώνεται η "κακή" χοληστερίνη (LDL).
- Παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών.
- Δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς.





Οι παραγωγοί συλλέγουν τον καρπό της μαύρης σταφίδας συνήθως τον Αύγουστο,τον αποξηραίνουν σε ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους που ονομάζονται αλώνια. Έπειτα από οκτώ ημέρες (εξαρτάται και από τον καιρό) την γυρίζουν για να αποξηρανθεί και από την άλλη όψη και έπειτα από 2 - 3 ημέρες (πάλι εξαρτάται από τον καιρό) την μαζεύουν και την πάνε για επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή είναι γνωστή ως "μακινάρισμα". Εκεί απορρίπτονται τα περιττά σώματα και ξεχωρίζουν την χοντρή με την ψιλή ρόγα. Έπειτα την πουλάνε στους σταφιδέμπορους και στις ενώσεις συνεταιρισμών. Αυτοί αναλαμβάνουν την περαιτέρω επεξεργασία της,την συσκευασία της και την διάθεσή της στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.