Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα και ο υπολογισμός της




Η  λέξη Πάσχα προέρχεται από την Εβραϊκή λέξη Pashah που σημαίνει "διάβαση ή πέρασμα".

Το Εβραϊκό Πάσχα εορτάζεται την ημέρα της πρώτης Πανσελήνου μετά την εαρινή ισημερία ως ανάμνηση του περάσματος από την Ερυθρά Θάλασσα και της απελευθέρωσης των Εβραίων από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία.

Αντίθετα στο Χριστιανικό Πάσχα εορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού δηλαδή η διάβαση από τον θάνατο στη ζωή ή (συμβολικά) το πέρασμα από το θάνατο της αμαρτίας στη ζωή της Αλήθειας.

Η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βηθυνίας το 325 μ.Χ. καθόρισε τον εξής κανόνα για την ημερομηνία εορτασμού του Χριστιανικού Πάσχα:

"Το Χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που θα γίνει κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας ή μετά από αυτήν. Αν η Πανσέληνος γίνει Κυριακή  τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την επόμενη Κυριακή."

Αυτό έγινε για να μη συμπίπτει ποτέ το Χριστιανικό με το Εβραϊκό Πάσχα.

Επομένως, η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα είναι καθαρά θέμα αστρονομικού - μαθηματικού υπολογισμού.

Το γεγονός ότι η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία δεν εορτάζουν το Πάσχα την ίδια ημέρα οφείλεται στη διαφορετική μέθοδο υπολογισμού της εαρινής ισημερίας και της Πανσέληνου. Συγκεκριμένα, η Ορθόδοξη Εκκλησία παρόλο που έχει δεχθεί για τις υπόλοιπες εορτές το Νέο Ημερολόγιο καθορίζει την εαρινή ισημερία για το Πάσχα με βάση το Παλαιό Ημερολόγιο (Ιουλιανό) και τις Πανσέληνους με βάση τον κύκλο του Μέτωνα. 
Έτσι, το Πάσχα εορτάζεται από 4 Απριλίου (νωρίτερο) έως 8 Μαϊου (αργότερο).

Με την παρακάτω εφαρμογή υπολογίζεται (πληκτρολογώντας το έτος και πατώντας enter) για οποιοδήποτε έτος η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα των Ορθοδόξων.
                 

                                       

Φέτος το Πάσχα εορτάζεται 1η Μαϊου. 
Την ίδια μέρα στο παρελθόν είχε εορταστεί το 1932, 1994 και 2005.
Η επόμενη χρονιά που το Πάσχα θα εορταστεί Πρωτομαγιά είναι το ...2089!